Triple P positief opvoeden

Wat is Triple P

Positief Opvoeden volgens de methode Triple P staat voor Positief Pedagogisch Programma en is bedoeld voor alle ouders met kinderen van alle leeftijden. Het is een gevarieerd ondersteuningsprogramma dat opvoeden makkelijker en plezieriger wil maken.

Een positieve opvoeding helpt kinderen om vaardigheden te ontwikkelen die ze later in hun leven nodig hebben. Het programma wordt momenteel geïmplementeerd in de gemeente Aalburg, de gemeente Werkendam en de gemeente Woudrichem.

Triple P is ontwikkeld door de psycholoog professor M. Sanders en het team van het Parenting and Family Support Centre van de universiteit van Queensland (Australië). Het programma is gebaseerd op vele jaren wetenschappelijk onderzoek en ervaring in de begeleiding van gezinnen.

Positief Opvoeden volgens de methode Triple P is gebaseerd op vijf basisprincipes:

Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden

Kinderen die lekker spelen, vervelen zich niet en lopen minder kans gedragsproblemen te ontwikkelen. En wanneer je huis veilig is ingericht, hoef je minder te verbieden.

Kinderen laten leren door positieve ondersteuning

Positieve aandacht en aanmoediging door het geven van een complimentje motiveert een kind om nieuwe dingen te leren en zich te ontwikkelen. Als je kind uit zichzelf naar je toekomt en iets vraagt, stop waar je mee bezig bent en neem even de tijd.

Een aansprekende discipline hanteren

Heldere instructies geven en snel reageren is belangrijk wanneer een kind zich niet goed gedraagt.

Realistische verwachtingen hebben

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Een kind hoeft niet perfect te zijn; ieder kind maakt fouten en doet dat meestal niet met opzet.

Goed voor jezelf zorgen

Ouders mogen tijd voor zichzelf nemen en iets leuks doen voor zichzelf, zoals sporten of een middag met vrienden doorbrengen. Ouders die zich goed voelen hebben meer energie voor hun kinderen.

cjgaltena