Zwemmen

Woudrichem heeft meerdere strandjes langs de Merwede en de Afgedamde Maas. In het algemeen ontraadt de provincie het zwemmen in de grote rivieren en kanalen met veel scheepvaart. Op schepen zijn zwemmers moeilijk te zien, vooral wanneer ze zich vlak voor het schip bevinden. De rivier kent op tal van plaatsen sterke zuigingen en onderstromen. De diepe vaargeul voor grote schepen veroorzaakt grote temperatuurverschillen in het water. Dit alles levert gevaar op voor zwemmers. Veilige zwemwaters in onze gemeente zijn volgens de provincie:

  • de Put aan de Omloop in Almkerk
  • zwembad Aqua Altena in Andel
  • de Mosterdpot in Woudrichem
  • de Hoge Waard in Andel

De provincie geeft elk jaar een zwemwaterfolder uit, verkrijgbaar bij bibliotheek of VVV. In de folder staan alle Noord-Brabantse natuurbaden in oppervlaktewater die door de provincie en de waterschappen worden gecontroleerd op veiligheid, hygiene en waterkwaliteit. Bovendien bevat de folder per locatie informatie over de aanwezige voorzieningen. Meer informatie vindt u op www.zwemwater.nl.

Zwemwater

Het zwemseizoen duurt van 1 mei tot 1 oktober. In die periode controleert waterschap Rivierenland de kwaliteit van de zwemwaterlocaties. De provincie controleert de zwemwaterinrichting. De controles richten zich vooral op hygiëne en veiligheid. Binnen onze gemeente zijn drie openbare zwemwaterinrichtingen aangewezen. De zwemwaterlijst kunt u raadplegen op www.brabant.nl. Zoek op zwemwater.

Zwembad Aqua Altena

In Aqua Altena worden zwemlessen gegeven en activiteiten georganiseerd.
De meest actuele informatie vindt u ook op de site van Aqua Altena.

Open water

Zwemmen in open water en springen van bruggen is in Woudrichem is verboden.