Mogelijke productiefout in paspoort of identiteitskaart

De reisdocumenten zijn ondanks de fout met het echtheidskenmerk wel geldig

Paspoort of identiteitskaart afgegeven in de periode 1 april 2018 tot en met 30 juni 2018

In de periode van 1 april tot en met 30 juni 2018 is er in een deel van de afgegeven paspoorten en identiteitskaarten een productiefout geslopen. Hierdoor kan het voorkomen dat één van de elektronische echtheidskenmerken in uw paspoort of identiteitskaart niet werkt. Op basis van een steekproef lijkt deze fout voor te komen bij bijna 1 procent van de in die weken geproduceerde documenten. Dat zijn landelijk ongeveer 5.000 reisdocumenten.

Gewoon op vakantie

De reisdocumenten zijn ondanks de fout met het echtheidskenmerk wel geldig. U kunt het dus gebruiken om te reizen. Is uw paspoort of identiteitskaart afgegeven vóór 1 april 2018 of ná 30 juni 2018? Dan is er niets aan de hand.

Controle met de app

Hebt u een paspoort of identiteitskaart met een mogelijke productiefout? Dan krijgt u hierover een brief van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Ook kunt u vanaf 16 juli met een gratis app op een Android telefoon controleren of dit probleem zich voordoet bij hun reisdocument. De app heet ‘BZK-ID’ en staat in de Google Play Store. Wanneer u de app niet kunt downloaden dan kunt u tijdens de openingstijden hiervoor terecht in gemeentehuis.

Daarnaast kunt u vanaf maandag 16 juli 2018 terecht bij de gemeenten of Nederlandse ambassades in het buitenland om te controleren of de fout in het betreffende document optreedt. Mocht het document fout geproduceerd zijn dan wordt dit vanzelfsprekend kosteloos vervangen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor identiteitsgegevens (RvIG) of bellen naar 0800-0201046 of  e-mail naar mijnreisdocumenten@rvig.nl als er nog vragen zijn.

Het telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen van 09:00u tot 21:00u en in het weekend van 09:00u tot 17:00u. Stuur geen kopie van een reisdocument op. Dit is niet nodig voor de controle.